فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - پیاپی 25 (بهار 1403)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 25 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی اشرافی*، مرتضی اشرافی صفحات 19-48

    جمهوری اسلامی در ذیل سیاست خارجی و دیپلماسی چندوجهی خود، علیرغم وجه-اشتراکاتی که با بسیاری از کشورها ازجمله کشورهای پیرامونی و همچنین کشورهای دارای شریعت اسلام داشته، تاکنون آنچنان که باید و شاید نتوانسته است از منظر دیپلماسی عمومی-فرهنگی در این کشورها و در مرحله بعدی، کشورهای مستعد برای پذیرش مولفه های علمی و فرهنگی با منشاء سرزمینی ایران، موفق عمل نماید. لذا به نظر می رسد «دیپلماسی عمومی» و تقویت بنیه تعاملات «علمی» و «فرهنگی» در قالب مباحث علمی و اندیشکده ای تا اندازه زیادی می تواند در برطرف نمودن این ضعف موثر واقع شود. هم چنین است که در دنیای پر تلاطم امروزی و در مواجهه با تحولات گسترده در سطوح ملی و بین المللی، و در عرصه های مختلف به ویژه میدان متلاطم و پر مخاطره سیاست، فرهنگ، اجتماع و اقتصاد، مدیران و سیاست گذاران با چالشی اساسی و انکارناپذیر در فرایند تصمیم گیری بهینه، کارا و موثر روبرو هستند و این در شرایطی است که عموم نخبگان و متخصصان، به ویژه در اندیشکده ها، ازطریق تصمیم سازی در عرصه عمومی، بر تصمیم سازی رسمی و حکومتی تاثیر می گذارند و بر همین اساس در خصوص موضوع مقاله، به تبیین و بازتعریف دیپلماسی علمی-فرهنگی و ارائه راهبردهای عملیاتی در دو سطح ملی و فراملی خواهیم پرداخت. اما در ابتدای امر، به نظر می رسد باید داشته ها و ابزارهای دراختیار و بستر موجود برای اجرا و تحقق راهبردها و اقدامات پیشنهادی در طرح توسعه عملکری اندیشکده ها در حوزه دیپلماسی عمومی و دیپلماسی فرهنگی در داخل و خارج از مرزهای ایران فرهنگی بازخوانی و مرور شود.

    کلیدواژگان: اندیشکده، دیپلماسی عمومی، سیاست گذاری عمومی، جمهوری اسلامی ایران
  • هادی ترکی*، قاسم علیپور صفحات 49-68

    مطابق با قرآن و روایات علم جایگاه رفیعی دارد به گونه ای که علم به عنوان «سلطان» معرفی شده که می‎ تواند حکمرانی کند در این میان حاکمیت علم به قدری مهم است که امروزه تمامی کشورهای دنیا به این مهم ارج گذاشته و در برنامه ها، مدیریت ها و آینده پژوهی از حاکمیت علم بهره برده اند که می توان از طریق شایسته سالای به این مهم دست یافت.
    سئوال مقاله این است که حاکمیت علم و شایسته سالاری چگونه می تواند در افق 1414 به منصه ظهور برسد و این دو متغیر چگونه می توانند بهم مرتبط باشند؟
    چنین به نظر می رسد که در افق 1414 می بایست به حاکمیت علم و شایسته سالاری اعتقاد در نظر و عمل داشت، به این صورت که با تحقق مردم سالاری واقعی و مشارکت حداکثری می توان از ظرفیت های بالایی که شایسته سالاری و حاکمیت علم دارند به آینده و رسیدن به اهداف و برنامه ها مدیریت و برنامه ریزی کرد. یافته ها حاکی از آن است که بدون اتکا به دانش روز و نظریه های علمی، حرکت در مسیر پیشرفت و توسعه، عملا ناممکن یا حداقل ناقص و ناکارآمد خواهد بود و برای تحقق چشم انداز 1414، لازم است علم و دانش به مثابه یک فرهنگ در سطوح مختلف جامعه نهادینه شده شود و زیرساخت ها هموار شود.
    مقاله از دو نظریه «عوامل شکل دهنده آینده» و «حاکمیت علم و شایسته سالاری» بهره برده است که بخش نظری، غالب بر بحث روشی است.
    گردآوری داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: حاکمیت علم، شایسته سالاری، مردم سالاری، مشارکت، افق 1414
  • خدیجه هاشمی*، فاطمه دشتی صفحات 69-90

    مردم سالاری دینی از شاخص های مهم حکومت در اسلام است. حکومت نبی اکرم صلی الله علیه و آله و امام علی علیه السلام به عنوان نمونه های تاریخی مردم سالاری دینی محسوب می شوند که از جمله مولفه های مردم سالاری در حکومت ایشان می توان به بیعت به عنوان مهم ترین نماد مردم سالاری دینی و شاخص های دیگری چون عدالت، امنیت، آزادی بیان و... اشاره کرد. در دوران معاصر و هم زمان با شکل گیری انقلاب مشروطه در ایران، برخی از صاحب نظران سعی در ارائه الگوی مردم سالاری دینی داشتند که خط سیر این نظریه پردازی، مردم سالاری دینی را در سطح تقنین تعریف نمود و در نهایت با شکل گیری انقلاب اسلامی این نظریه به صورت نظامند در ذیل نام جمهوری اسلامی عینیت یافت. در این پژوهش سعی بر آن است ضمن بررسی سیر تاریخی مردم سالاری در اسلام به این سئوال پاسخ دهیم که شاخص های مردم سالاری دینی در فرهنگ سیاسی اسلام کدام است و نقش آن در ساخت تمدن نوین اسلامی و تحقق آن در افق 1414 ایران به عنوان پرچمدار نوزایی تمدن اسلامی چیست؟

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، حکومت، اسلام، ایران 1414، تمدن نوین اسلامی
  • حسن گلزار*، معصومه غلامی صفحات 91-108

    نهادینه کردن ارزش ها در جامعه، نیاز به برنامه ریزی و سازماندهی دارد و مسئولیت این مقوله بر عهده کلیه ی نهادهای فرهنگی و متولیان امر آموزش و پرورش در جامعه است. دستگاه تعلیم و تربیت به عنوان عظیم ترین نهاد فرهنگی، آموزشی و تربیتی کشور، رسالت پرورش و بالندگی نسل آینده را بر دوش دارد. آرمان های انقلاب اسلامی به ضمیمه فرهنگ بومی و اصیل، لوازمی دارد که تحقق اهداف انقلاب اسلامی در گرو آن است. از جمله این موارد، تربیت نسل جوان و تراز انقلاب اسلامی با تکیه بر مبانی اصیل ایرانی- اسلامی است. در این راستا پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی نقش مدارس سازمانی در تربیت نسل جوان و تراز انقلاب اسلامی می پردازد. نظر به اینکه مدارس تمدن سازان استان فارس از جایگاه علمی- فرهنگی ویژه ای در سطح استان و کشور برخوردار بوده و تعداد زیادی از دانش آموزان استان فارس در این مدارس با رویکردی تربیتی مشغول به تحصیل می باشند، لذا در مطالعه حاضر، بصورت موردی جایگاه و نقش تربیتی این مدارس مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تربیت، انقلاب اسلامی، نسل جوان، مدارس تمدن سازان، استان فارس
  • معصومه محمدی صفحات 109-130

    یکی از اهداف آرمانی چشم انداز توسعه علمی کشور احراز جایگاه علم و فناوری و تحقق اهداف چشم انداز در ابعاد علمی، پژوهشی و فناوری است که مستلزم سیاستگزاری صحیح و عزم جهاد علمی است. تبیین چالش ها و چشم انداز توسعه علمی کشور نقش مهمی در آینده جامعه ایران داشته و بررسی این امر خطیر جز با واکاوی چالش های موجود و آینده پژوهی موثر در جهت توسعه رسالت توسعه علمی کشور امکان پذیر نمی باشد. هدف از پژوهش حاضر، آینده پژوهی علمی ایران و تبیین چالش های پیش رو و چشم انداز توسعه علمی کشور تا سال 1414 است. سئوال اصلی پژوهش حاضر این است که؛ چگونه می توان با استناد به اسناد بالادستی کشور به تبیین و بررسی چالش ها و چشم اندازهای توسعه علمی کشور تا سال 1414 پرداخت؟ در پاسخ به این سئوال این فرضیه مطرح می شود که با سیاستگزاری های صحیح و مناسب و آینده پژوهی در جهت توسعه علمی کشور می توان چالش ها و چشم انداز های توسعه علمی کشور را مورد تبیین و بررسی قرار داده و آن را در راستای تحقق اهداف توسعه رسالت علمی کشور رهنمود ساخت. برای دستیابی به این هدف با توجه به روش کیفی و با استفاده از منابعی چون اسناد بالا دستی و صاحب نظران حوزه علمی کشور تلاش شده اولویت بندی چشم انداز ها و رسالت ها و دستیابی به توسعه علمی کشور در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، توسعه علمی، اسناد بالادستی، چالش، چشم انداز
  • مجید صفری صوفیانی صفحات 131-158

    امنیت مرزی همواره به عنوان یکی از اساسی ترین و با اهمیت ترین ارکان حیات کشورها به شمار می رود و از این رو مهم ترین دغدغه حکومت ها نیز تامین امنیت پایدار این مناطق بوده است. کشور ما ایران به علت ویژگی های خاص جغرافیایی، تاریخی، مذهبی، سیاسی و اقتصادی اش از جمله کشورهایی بوده است که همواره از طرف ابرقدرت ها مورد مداخله قرار داشته است. در همین راستا مناطق مرزی ایران نیز به انواع مختلف تحت تاثیر تهدیدهای امنیتی قرا گرفته است و در سالیان اخیر نیز تحولات مرزی بوجود آمده در منطقه باعث ایجاد چالش هایی برای برقراری امنیت در مناطق مرزی کشور گردیده است. این پژوهش با هدف آینده پژوهی تحولات مرزی و چالش های ایران در تامین امنیت پایدار مرزی کشور از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی صورت گرفت و از نظر هدف کاربردی بود و با کمک تکنیک دلفی به منظور شناسایی و رتبه بندی چالش های کشور در تامین امنیت پایدار مرزی پرداخته شده است. جامعه آماری 15نفر از فرماندهان پاسگاه های مرزی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی با سابقه خدمت در مرزبانی به عنوان خبرگان در پژوهش بوده است. نتایج این پژوهش ضمن تعیین، به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان، مشکل کمبود منابع آبی کشور و جنگ آذربایجان و ارمنستان به عنوان تحولات اخیر مرزی ایران نشان داد که مهم ترین چالش های ایران در تامین امنیت پایدار مرزی کشور تهدیدهای امنیتی و دفاعی، شکاف های توسعه پایدار، ثبات درازمدت مناطق مرزی، ناهنجاری های مرزی و خشکسالی و کمبود آب می باشد. بر این اساس پیش بینی می شود در آینده این دسته از تحولات نقش پررنگ تری بر چالش های ایران در برقراری امنیت پایدار مرزی کشور ایفا کنند که اتخاذ سیاست های مرتبط جهت مدیریت این تحولات پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تحولات مرزی، امنیت پایدار، مناطق مرزی ایران، آینده پژوهی
|
  • Mojtaba Ashrafi*, Morteza Ashrafi Pages 19-48

    Under its foreign policy and multi-faceted diplomacy, the Islamic Republic, despite the cooperation it has with many countries, including the peripheral countries and also the countries with Islamic Sharia law, so far - as it should and perhaps could not - from the point of view of public-cultural diplomacy in These countries and in the next stage, the countries that are capable of accepting the scientific and cultural components with the territorial origin of Iran, should be successful. Therefore, it seems that "public diplomacy" and strengthening the foundation of "scientific" and "cultural" interactions in the form of scientific discussions and think tanks can be effective in removing this weakness. It is also true that in today's turbulent world and in the face of extensive changes at the national and international levels, and in various fields, especially the turbulent and risky field of politics, culture, society and economy, managers and policy makers with They are facing a fundamental and undeniable challenge in the optimal, efficient and effective decision-making process, and this is in a situation where the general public of elites and experts, especially in think tanks, through decision-making in the public arena, over official decision-making and affect the government, and based on this, regarding the subject of the article, we will explain and redefine scientific-cultural diplomacy and present operational strategies at both national and transnational levels. But at the beginning of the matter, it seems that there should be assets and tools available and the existing platform to implement and realize the strategies and measures proposed in the practical development plan of think tanks in the field of public diplomacy and cultural diplomacy inside and outside the borders of Iran. Culturally read and reviewed.

    Keywords: think tank, public diplomacy, public policy making, Islamic Republic of Iran
  • Hadi Torki*, Qasem Alipour Pages 49-68

    According to the Qur'an and traditions, science has a lofty position in such a way that science is introduced as a "sultan" that can rule. and future studies have benefited from the sovereignty of science, which can be achieved through meritocracy. The question of the article is, how can the governance of science and meritocracy come to the fore in the horizon of 1414 and how can these two variables be related? It seems that in the horizon of 1414, one should believe in the sovereignty of science and meritocracy in thought and action, in such a way that with the realization of real democracy and maximum participation, the high capacities of meritocracy and the sovereignty of science can be used for the future and achieve the goals and plans. Managed and planned. The findings indicate that without relying on current knowledge and scientific theories, moving in the direction of progress and development will be practically impossible or at least incomplete and inefficient, and to realize the vision of 1414, it is necessary for science and knowledge as a culture at different levels of society. to be institutionalized and the infrastructure to be smoothed. The article has used two theories "future shaping factors" and "sovereignty of science and meritocracy" that the theoretical part dominates the method discussion. Data collection is through library and internet sources.

    Keywords: sovereignty of science, meritocracy, democracy, participation, horizon 1414
  • Khadijah Hashemi*, Fatemeh Dashti Pages 69-90

    Religious democracy is one of the important indicators of government in Islam. The government of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and Imam Ali (peace be upon him) are considered as historical examples of religious democracy, which include the components of democracy in their government. He pointed to allegiance as the most important symbol of religious democracy and other indicators such as justice, security, freedom of expression, etc. In the contemporary era and at the same time as the formation of the constitutional revolution in Iran, some experts tried to present a model of religious democracy. Islamic Revolution This theory was objectified in a systematic form under the name of the Islamic Republic. In this research, while examining the historical course of democracy in Islam, we try to answer the question of what are the indicators of religious democracy in the political culture of Islam and its role in the construction of modern Islamic civilization and its realization in the horizon of 1414 Iran. What is the flag bearer of the rebirth of Islamic civilization?

    Keywords: religious democracy, government, Islam, Iran 1414, modern Islamic civilization
  • Hassan Golzar*, Masoumeh Gholam Pages 91-108

    Institutionalization of values in the society requires planning and organization, and the responsibility of this category rests with all cultural institutions and those in charge of education in the society. As the largest cultural, educational and educational institution of the country, the education system carries the mission of raising and growing the future generation. The ideals of the Islamic revolution, in addition to the indigenous and original culture, have accessories that the realization of the goals of the Islamic revolution depends on. Among these cases is the education of the young generation and the balance of the Islamic revolution, relying on the authentic Iranian-Islamic principles. In this regard, the present study investigates the role of organizational schools in the education of the young generation and the level of the Islamic Revolution with a descriptive and analytical method. Considering that the organization of Saleh model schools in Fars province has a special scientific and cultural position at the level of the province and the country and a large number of students in Fars province are studying in these schools with an educational approach, therefore, in the present study has been examined the position and educational role of these schools.

    Keywords: Education, Islamic revolution, Young generation, Tamaddonsazan schools, Fars province
  • Masoumeh Mohammadi Pages 109-130

    One of the ideal goals of the country's scientific development vision is to achieve the status of science and technology and realize the goals of the vision in scientific, research and technological dimensions, which requires correct policy making and the determination of scientific jihad. Explaining the challenges and prospects of scientific development of the country has an important role in the future of Iranian society, and investigating this serious matter is not possible except by analyzing the existing challenges and effective future research in the direction of the development of the country's scientific development mission. The purpose of the current research is to study the scientific future of Iran and explain the challenges ahead and the prospects of the country's scientific development until 1414. The main question of the current research is that; How can one explain and examine the challenges and perspectives of the country's scientific development by referring to the country's upstream documents until 1414? In response to this question, this hypothesis is proposed that with correct and appropriate policies and future research in the direction of the scientific development of the country, the challenges and prospects of the scientific development of the country can be explained and investigated and it can be done in line with the realization of the goals. The development of the scientific mission of the country was guided. To achieve this goal, according to the qualitative method and using sources such as high-quality documents and experts in the country's scientific field, it has been tried to prioritize the visions and missions and achieve the scientific development of the country.

    Keywords: Future studies, scientific development, upstream documents, challenges, prospects
  • Majid Safari Sofiani Pages 131-158

    Border security is always considered as one of the most basic and important elements of the life of the countries, and therefore the most important concern of the governments has been to ensure the stable security of these areas. Our country, Iran, due to its special geographical, historical, religious, political and economic characteristics, has been among the countries that have always been interfered by the superpowers. In this regard, Iran's border areas have been affected by security threats in various ways, and in recent years, the border developments in the region have caused challenges to establish security in the country's border areas. This research was carried out with the aim of studying the future of border developments and Iran's challenges in providing stable border security of the country in the form of descriptive-analytical research, and it was practical in terms of its purpose, and with the help of the Delphi technique, it was used to identify and rank the country's challenges in providing stable border security. has been The statistical population consisted of 15 commanders of border posts of the Islamic Republic of Iran's police forces with experience in border guarding as experts in the research. The results of this research, while determining the re-establishment of the Taliban in Afghanistan, the problem of lack of water resources in the country and the war between Azerbaijan and Armenia as the recent border developments of Iran, showed that the most important challenges of Iran in providing stable border security of the country are security and defense threats, gaps Sustainable development is the long-term stability of border areas, border anomalies and drought and water shortage. Based on this, it is predicted that in the future, these developments will play a more colorful role in Iran's challenges in establishing stable border security in the country, and in this regard, it is suggested to adopt related policies to manage these developments.

    Keywords: Border developments, sustainable security, Iran's border areas, future studies